Site Loader

Dawniej, praktycznie we wszystkich gospodarstwach rolnych, niezbędnym budynkiem była tzw. kuchnia letnia, nazywana popularnie „letniakiem”. W długie upalne letnie dni to w tym miejscu przygotowywało się posiłki, to tu zjadano obiady po powrocie z pola, odpoczywano, ale także przygotowywano przetwory.

Kuchnia w domu zazwyczaj była mała, ciemna i nie dostosowana do przebywania większej ilości osób. W wakacyjnych miesiącach w kuchni letniej toczyło się życie rodziny i osób, które były wynajmowane do pracy w gospodarstwie. Z biegiem czasu tego typu kuchnie zanikły, by odrodzić się w ostatnich latach. Współczesne letnie kuchnie nie nawiązują jednak do polskiej tradycji, ale sięgają do idei gotowania na świeżym powietrzu, tak bardzo popularnej w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych.

Jakie są współczesne letnie kuchnie?

Współczesne letnie kuchnie nie są już budynkami traktowanymi trochę „po macoszemu”, mającymi głównie praktyczny charakter. To miejsca specjalnie projektowane, doskonale umeblowane, będące miejscem relaksu i wydawania ogrodowych przyjęć. Często wyposażone w murowane grille, piece chlebowe lub wędzarnie, spełniają marzenia właścicieli o przygotowywaniu zdrowych i świeżych potrwa dla rodziny i znajomych.

Kuchnie letnie – pozwolenie i projekt

Kuchnia letnia, której powierzchnia nie przekracza 25 m2, nie wymaga pozwolenia na budowę. Może powstać na podstawie zgłoszenia. Konstrukcje większe, a takie bardzo rzadko się zdarzają, takiego pozwolenia już wymagają. Budynek nie wymaga również odrębnego projektu, chociaż wiele osób obecnie na taki projekt się decyduje. Związane jest to jednak z dodatkowymi kosztami. Nawet jeśli inwestor nie potrzebuje pozwolenia na budowę i nie korzysta z indywidualnego projektu, wciąż obowiązują go przepisy prawa budowlanego. A te bardzo wyraźnie mówią o obowiązującej odległości od działki sąsiada i o tym, by korzystanie z kuchni nie zakłócało jego spokoju. Samo umiejscowienie kuchni powinno być również starannie przemyślane. Ważny jest dostęp do prądu i wody. Miejsce nie powinno być zbyt zacienione, ani umiejscowione w tzw. pełnym słońcu. W niektórych projektach, kuchnia letnia jest całkowicie zabudowana, w innych przylega do budynku głównego lub zimowego ogrodu, a w jeszcze innych –  to wolnostojący budynek, z przynajmniej dwoma ścianami odsłoniętymi. Pomysłów na letnią kuchnię jest naprawdę sporo.

Kuchnia letnia – z jakich materiałów?

Różnorodność materiałów na rynku powoduje, że to, z jakich kuchnia letnia będzie budowana, zależy tylko od gustu i poczucia estetyki inwestora. Do budowy mogą być wykorzystane: cegła, drewno, palety, naturalny kamień; kuchnia może być też murowana. Możliwości jest dużo, ale należy pamiętać i o tym, że nowy budynek powinien być spójny z pozostałymi, stojącymi już w ogrodzie lub na działce. Z reguły świetnie sprawdzają się materiały naturalne, które są ponadczasowe, np. połączenie kamienia i drewna. Z drugiej strony, jeśli dom jednorodzinny jest w nowoczesnej estetyce, to podobny charakter powinna mieć kuchnia letnia.

O czym trzeba pamiętać urządzając kuchnię letnią?

Kuchnia letnia ma być oazą odpoczynku, relaksu, ale i miejscem, gdzie przygotowuje się posiłki, przetwory na zimę, czasami grilluje, spotyka z rodziną i znajomymi. Wielkość kuchni zależy od miejsca na działce. Ogród, działka mają dawać oddech, więc nadmierne zagęszczenie budynków nie jest dobrym pomysłem. W kuchni niezbędnym wyposażeniem jest blat roboczy, zlew i kilka szafek. W przypadku większej kuchni sprawdzi się niewielka lodówka i grill, może miejsce do wędzenia. Oczywiście kuchnia letnia jest dostosowywana do potrzeb właściciela, tego, co lubi robić, jakie ma hobby.

Meble do kuchni letniej

Kuchnia letnia bardzo często ma odsłonięte wszystkie lub niektóre ściany. W związku z tym należy wybierać do niej meble, które są stabilne i odporne na zmienne warunki atmosferyczne: wiatr, wodę, słońce. Takie wymagania spełniają choćby meble wykonane z aluminium. Jeśli niektórych wystraszy ich cena, mogą zdecydować się na meble metalowe, łatwe w utrzymaniu i bardzo solidne – wybór na lata. Najmniej trwałe, ale ciepłe i eleganckie są meble drewniane. Wybór materiału i rodzaj mebli zależą oczywiście od właściciela.

Kuchnie letnie, po latach niebytu, wracają do łask. Zmieniają swój charakter i wygląd, ale wciąż pozostają miejscem odpoczynku, leniwego przygotowywania codziennych potraw i przetworów, spokojnego grillowania, przyjmowania gości. Jeśli mamy duży ogród lub działkę, może warto pomyśleć o jeszcze jednym miejscu, które podniesie komfort codziennego życia i przyniesie dużo radości.

Tekst: Bogumiła Pierzchanowska, lifeandmore.pl

Fot. Congerdesign, Pixabay

Post Author: Mirek