Moringa, znana jako „cudowne drzewo” i „drzewo życia” w rodzinnych Indiach i Nepalu, ma tyle pseudonimów, ile ma naukowe uzasadnienie.
Proszek, który przypomina matchę, jest wytwarzany z liści moringi i otrzymuje pozytywne recenzje ze względu na swój profil żywieniowy, właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz długą listę właściwości prozdrowotnych, wszystko od poprawy nastroju po życie seksualne. Ta cudowna roślina jest stosowana od tysięcy lat jako tradycyjny lek w medycynie ajurwedyjskiej nie bez powodu. Wiele zdrowych produktów spożywczych zawiera jeden wyróżniający się składnik odżywczy. Pomyśl, marchewki i witamina A, cytrusy i witamina C, orzechy i witamina E. Moringa wyróżnia się jako pożywienie, ponieważ jedna szklanka posiekanych liści jest uważana za dobre źródło żelaza, wapnia, witaminy C, witaminy B6 i ryboflawiny i ma znaczne ilości potasu, witaminy A, witaminy E i magnezu. W rzeczywistości liście zawierają bardziej skoncentrowaną witaminę C niż pomarańcze. Oznacza to, że moringa może przyczynić się do wszystkiego, od lepszego widzenia i odporności, po zdrowie kości i blask skóry.
Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, czy tylko próbujesz ograniczyć mięso, nie zawsze łatwo jest znaleźć dobre białko roślinne. Jasne, są soczewica i cieciorka, ale czasami potrzebujesz tylko szybkiego dodatku bez gotowania, którym posypiesz miskę płatków lub dodasz do zupy. W tym miejscu pojawia się moringa. Proszki wykonane ze zmiażdżonych liści są wypełnione białkiem i mają dużą przewagę nad roślinami strączkowymi, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy, niezbędne do naprawy mięśni, produkcji energii i regulacja nastroju. Sproszkowane liście moringa zawierają około 30% błonnika, w większości nierozpuszczalnego, co jest nie tylko potrzebne do trawienia i utraty wagi, ale może również zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Moringa jest naturalnym antybiotykiem i środkiem przeciwbakteryjnym i może hamować wzrost różnych patogenów, które mogą powodować zaburzenia trawienne.