Site Loader
Amarex Firma Handlowa

Wraz ze wzrostem liczby diet niskowęglowodanowych, Paleo, ketogenicznych i bezglutenowych, chleb, i ogólnie zboża, zaczynają być coraz rzadziej spożywane.

Dodatkowo opinii chleba nie poprawiają bochenki byle jak odpiekane w supermarketach z ciasta mrożonego i pełnego chemii oraz sztucznych wypełniaczy przedłużających trwałość i poprawiających smak. Taki chleb jest gliniasty, nie posiada żadnych składników odżywczych, za to znajdziemy w nim cukier i konserwanty, które nie są dobre dla naszego zdrowia. Aby przeciwdziałać tendencji spadkowej spożycia chleba, komercyjni piekarze chleba starają się opracować i wprowadzić na rynek zdrowszy chleb o odpowiednim smaku, trwałości i zawierający substancje odżywcze. W dobrych piekarniach znajdziemy chleb czy bułki nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne składników odżywczych potrzebnych nam każdego dnia dla zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia i szczupłej sylwetki. Niemal każdy z nas wie, że najlepiej jest wybrać chleb pełnoziarnisty zamiast białego ze względu na korzyści zdrowotne wynikające z pełnoziarnistej mąki. Ziarna pszenicy w swojej naturalnej postaci składają się z trzech warstw, a mianowicie zarodka, bielma i otrębów. Zarodek zawiera mnóstwo witamin i minerałów, bielmo jest wypełnione białkiem i węglowodanami, natomiast warstwa otrębów jest pełna błonnika. Wybierajmy pieczywo wysokiej jakości

Mąki pełnoziarniste wytwarza się przez mielenie nienaruszonych i całych ziaren pszenicy.

Chleb z takiej mąki jest nie tylko zdrowszy i łatwiejszy do strawienia, ale również smakuje bardzo dobrze. Aby wyprodukować białą mąkę, producenci usuwają zarodki i otręby z ziaren wraz z 80 procentami błonnika i większością składników odżywczych, a następnie wysyłają takie ziarna do zmielenia przez młyn. Im jaśniejsza jest mąka, tym więcej składników odżywczych trzeba do niej dodać, jak witaminy z grupy B czy żelazo. Dobrej jakości wypieki oferuje Piekarnia Białystok, w której znajdziemy szeroki wybór chlebów i bułek za zakwasie z mąki pełnoziarnistej, pieczywo wieloziarniste, czy żytnie, które jest zdrowe i chętnie wybierane przez konsumentów każdego dnia.

Post Author: Mirek