Jabłka rosną w wielu sadach, bardzo dobrze sprawdzają się w naszym kraju i zasadniczo są bardzo wdzięczne w hodowli. Istotnym elementem jednakże staje się ich właściwe składowanie, przechowywanie.
Dlaczego? Owoce te mogą bardzo szybko ulec zepsuciu, mogą ulec przegniciu jeśli nie będą składowane w odpowiednich warunkach. Nawet przy zapewnieniu owych warunków, nie zawsze udaje się ustrzec wszystkie owoce przed zepsuciem. Istnieje jednakże pewien sposób na to, aby znacząco wydłużyć żywotność jabłek, aby zapewnić im świeżość przez znacząco dłuższy czas. Na rynku bowiem pojawił się specjalistyczny środek, dzięki któremu zarówno jabłka jak i inne owoce oraz warzywa mogą zachować świeżość. Takim środkiem na pewno jest Fruit Smart.
Nowość na rynku, która jednakże zyskała już bardzo dużą popularność zarówno wśród tych, którzy hodują jabłka na skalę masową jak i na własne potrzeby.
Mowa jest o środku, który w swoim składzie posiada przede wszystkim składnik o nazwie 1- MCP. Jest to inaczej rzecz ujmując 1- Metylocyklopropylen. Smart Fruit odznacza się bardzo dużym stopniem skuteczności, aczkolwiek bardzo istotne jest zachowanie określonych wskazówek. Przede wszystkim jabłka powinny być zebrane w optymalnej fazie swojej dojrzałości. Jeśli od momentu zebrania przechowuje się je w temperaturze do 10 stopni, to zabieg Smart Fruit można przeprowadzić w ciągu siedmiu dni. Jeśli ta temperatura jest wyższa, to zabieg powinien być przeprowadzony w ciągu trzech dni. Ów zabieg powinien trwać przez 12 godzin i powinien odbywać się w szczelnej komorze. Dana partia owoców może być mu poddana tylko i wyłącznie jeden raz. Dawka, którą należy zaaplikować powinna wahać się w granicach od 0,037 do 0,068 g na każdy metr sześcienny pomieszczenia. Więcej istotnych informacji na temat owego środka jak również na temat metod jego stosowania można znaleźć na stronie internetowej jak przechowywać jabłka, a zatem tam należy zajrzeć i się przekonać.