Gotowanie może być czymś, co robisz, aby przygotować jedzenie do codziennych posiłków, ale prawda jest taka, że gotowanie to znacznie więcej.
Gotowanie to sposób na jednoczesne pokazanie kreatywności, wiedzy naukowej i umiejętności ludzkich. Poprawa umiejętności gotowania oznacza wzbogacenie życia. Wypróbuj te wskazówki i ulepsz swoje posiłki i życie.Chociaż większość przypraw jest dodawana w pewnym momencie procesu gotowania, istnieją pewne przyprawy, które są uważane za dobre po gotowaniu. Te przyprawy to czosnek w proszku, czarny pieprz, pieprz cayenne i sól. Połóż je na stole i pozwól swoim gościom zdecydować, jakie są ich osobiste preferencje, aby dodać trochę kopa do ich talerza.Możesz usunąć zapach czosnku z rąk, pocierając je przez trzydzieści sekund o kuchenkę ze stali nierdzewnej przed ich umyciem. Czosnek dodaje wspaniałego smaku wielu przepisom, ale charakterystyczny zapach może pozostać na dłoniach. Korzystając z tej wskazówki, możesz cieszyć się obiadem bez silnie pachnących czosnkiem dłoni.Zastąp majonez jogurtem greckim w kremowych sosach do sałatek. Jeśli jesteś na diecie lub po prostu starasz się jeść zdrowo, nadal możesz robić kremowe sosy do sałatek ze zdrowymi składnikami. Wystarczy zastąpić w nich majonez niskotłuszczowym jogurtem w stylu greckim. Dzięki temu opatrunek będzie znacznie zdrowszy.Przed rozpoczęciem gotowania lub pieczenia upewnij się, że zebrałeś wszystkie składniki. Zaoszczędzi to czas i zapobiegnie wpadkom przy gotowaniu.
W końcu będziesz miał lepszy produkt.Aby gotować zdrowiej, podczas pieczenia spróbuj zastąpić wysoko wyrafinowane produkty pełnoziarnistymi alternatywami.
Wzbogacona biała mąka i inne rafinowane produkty zbożowe mają niską wartość odżywczą. Nawet zastąpienie części z nich naturalnymi produktami pełnoziarnistymi poprawi zdrowotność gotowego dania. Zapoznaj się ze wskazówkami dotyczącymi pakowania w celu uzyskania konkretnych zamienników; produkty pełnoziarniste nie zawsze zastępują rafinowane w stosunku 1:1.Ziarna przechowywane przez dłuższy czas należy sprawdzić pod kątem uszkodzeń spowodowanych przez owady lub pleśń. Zamiast patrzeć wizualnie na każdą fasolę, włóż je do miski z zimną wodą. Używaj tylko tych, które opadają na dno, ponieważ te pływające są albo uszkodzone przez owady, albo pleśń.Podczas pieczenia oto wskazówka dotycząca jajek i masła. Pozostaw jajka i masło na noc w temperaturze pokojowej. Dzięki temu masło zmięknie, co ułatwi rozsmarowywanie, topienie i mieszanie z innymi składnikami. Jajka będą łatwiejsze do ubicia, a spienianie białek też będzie łatwiejsze.Po zakupie niedojrzałych owoców przechowuj je w plastikowej torbie z otworami. Gaz etylenowy jest produktem ubocznym procesu dojrzewania. Dzięki otworom w worku gaz może ulatniać się. Powietrze będzie krążyć, a gaz nie zaszkodzi naturalnemu smakowi owoców.Baw się smakami i przyprawami i nie bój się dodawać więcej przypraw do swojej kuchni. Wielu kucharzy lekko przyprawia jedzenie, pozostawiając je bez smaku. Można eksperymentować z różnymi ilościami soli i przypraw, dopóki nie znajdziesz pysznej mieszanki smakowej. Wielu szefów kuchni zaleca, aby dodać prawie dwa razy więcej, niż początkowo rozważałbyś użycie, więc zachowaj ciekawość i aromat, dodając trochę więcej.Jedną z fajnych rzeczy związanych z gotowaniem jest to, że zawsze jest nowe. Zawsze są nowe przepisy do wypróbowania, nowe umiejętności do nauczenia się i nowe sposoby robienia rzeczy. Możesz naprawdę cieszyć się sztuką przygotowywania posiłków i jest to coś, co możesz robić każdego dnia swojego życia.