Site Loader
Amarex Firma Handlowa

Urządzanie kuchni nie należy do łatwych zadań. Wybrane kolory ścian, meble i sprzęt AGD muszą ze sobą współgrać i spełniać swoje zadanie. Nie można zapominać także o nieodłącznym elemencie każdego pomieszczenia, jakim jest podłoga, a ta do kuchni musi być wybrana bardzo rozważnie. Najczęstszym dylematem, jaki się pojawia to kwestia wyboru płytek lub paneli. W poniższym artykule sprawdzimy, co nadaje się na podłogę do kuchni.

Jakie kafelki na podłogę w kuchni?

Kafelki i płytki pojawiają się w kuchni zdecydowanie najczęściej. Wybór jest praktycznie nieograniczony. Półki sklepowe uginają się od płytek ceramicznych, kamiennych, chropowatych, gładkich stąd często nie wiadomo, na co się zdecydować i czym kierować podczas zakupu. Jakie wybrać kafelki do kuchni dowiesz się na kafelkowanie-katowice.pl, gdzie znajdziesz fachowe porady. To z pewnością ułatwi ci zadanie. Popularność płytek w kuchni spowodowana jest tym, że są one łatwe w utrzymaniu czystości. Nie chłoną wody i są odporne na wilgoć. Dostępne są w rozmaitych kolorach i wzorach. Wybierając kafelki, trzeba pamiętać o tym, aby były odporne na wilgoć i ścieranie. Klasa ścieralności oznaczana jest jako PEI 1-4, zatem te najbardziej wytrzymałe powinny mieć oznaczenie PEI minimum 3. Dobrze, aby były również antypoślizgowe, a ich faktura się nie rysowała.

Oczywiście nie można pominąć kwestii wielkości. W przypadku dużej powierzchni nie ma większego problemu, jednak przy małych kuchniach trzeba wykazać się większą dbałością. Uważniej należy dobrać kolor, wielkość oraz ogólny styl wykończenia kuchni. W małych pomieszczeniach lepiej stawiać na kafelki w jasnych odcieniach, które dodatkowo mają połyskową powierzchnię. Wówczas obijające się od nich światło nada całości większej głębi i przestrzeni.

Jakie panele w kuchni?

Panele to zupełnie inna bajka. Są na pewno droższe od płytek ze względu na naturalny materiał, z jakiego są wykonane. Te mające pokryć podłogę w kuchni, muszą być najwyższej jakości. Niech nikomu nie przyjdzie do głowy, kłaść w kuchni te same panele, które znajdują się np. w salonie, bo dużo zostało i trzeba je wykorzystać. To karygodny błąd. Ich ułożenie jest z pewnością dużo łatwiejsze i szybsze, dlatego w tej kategorii wygrywają z kafelkami. Zaleca się wybieranie paneli wykonanych z gatunków egzotycznych, ponieważ tego typu drewno jest w stanie wytrzymać trudne warunki, jakie panują w kuchni. Tańszą alternatywą mogą być laminowane panele. Niezbędna jest ich systematyczne olejowanie lub lakierowanie, aby przedłużyć ich „żywotność”. Wizualnie sprawiają na pewno przyjemniejsze wrażenie niż kafelki, gdyż dodają wnętrzu swoistego ciepła. Są również odporne na uszkodzenia i trudne zabrudzenia.

Post Author: Mirek